Łosoś na kremowej marchewce z kukurydzą i szczypiorkiem
Składniki
ryba
- 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
kremowa marchewka
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sól
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki kukurydzy
- 0.5 pęczka cienkiego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy marchewkę, solimy i podsmażamy 3 minuty.
Zalewamy taką ilością wody aby marchewka była zakryta i dusimy po przykryciem aż zmięknie.
Pod koniec do smaku doprawiamy cukrem.
Krok 2
Podczas gdy marchewka się gotuje, natartego sokiem z cytryny łososia gotujemy na parze ok. 5 minut.
Krok 3
Składniki na sos: jogurt, majonez, sok z cytryny i sól mieszamy.
Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z kukurydzą, sokiem z limonki oraz szczyptą pieprzu.
Krok 4
Uduszoną marchewkę miksujemy na gładki krem.
Na dwóch talerzach układamy po połowie kremowej marchewki.
Na około wylewamy sos cytrynowy.
Układamy łososia a na nim po 2 łyżki salsy.
Danie podawałam z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem.
Smacznego :)