Pasztet z soczewicy
Składniki
- 500 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
- 2 łyżeczki garam masali
- 0.5 łyżeczki płatków chili
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.