Razowe penne w sosie śmietanowym z pancettą i suszonymi pomidorkami
Składniki
- 300 g razowego penne
- 100 g pancetty (lub wędzonego boczku)
- 6 pomidorków suszonych
- 1 mała, żółta cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pokroić pancettę lub boczek w słupki - razem z tłuszczem, ale odkrawam skórę, posiekać cebulę, pokroić pomidorki w cienkie paseczki. Wstawić posoloną wodę i kiedy się zagotuje - ugotować al dente makaron. W czasie kiedy będzie się gotował, na patelni na maśle podsmażyć cebulkę, dodać pancettę, a kiedy się podsmaży - pomidory. Mieszać wszystko żeby przegryzły się smaki i na koniec śmietanę. Trzeba uważać żeby się nie zagotowała, bo wtedy się zważy! Dosolić i popieprzyć.
Odcedzić makaron pozostawiając w nim pozostałości wody, w którym się gotował i bezpośrednio wylać go na sos na patelni. Zamieszać energicznie i od razu podawać.