Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym

Dodany przez: kardamonovy (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 224
Porcje: 3
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 100 g mąki pszennej poznańskiej
  • 50 g mąki razowej
  • 2 jajka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść sera długodojrzewającego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Z mąki pszennej, razowej i jajek robimy ciasto, jeżeli jest potrzeba, można dodać odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy umyty szpinak. Smażymy go tak długo aż wyparuje z niego cała woda. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia. Ser pleśniowy kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Ciasto na ravioli bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka (ja użyłam kieliszka do szampana). Na jedno z takich kółek nakładamy farsz, przykrywamy drugim kółkiem i dokładnie sklejamy. Brzegi przed sklejeniem można skropić wodą, wtedy mamy pewność, że ravioli się nie rozpadną podczas gotowania. Do gotującej wody wrzucamy pierożki, gotujemy około minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerze, polewamy niewielką ilością stopionego masła, posypujemy serem bursztyn i natką pietruszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×