Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Pyszna, sycąca zapiekanka, to świetna propozycja dla całej rodziny i gwarancja udanego obiadu. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Plasterki ziemniaków, aromatyczny sos, dobrze doprawiony szpinak - a wszystko to ukryte pod beszamelem, obficie posypanym żółtym serem.
Obejrzane: 51
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Farsz mięsny
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprz cayenne
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • Farsz szpinakowy
  • 350 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały i sól
  • Sos beszamelowy
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki sera pleśniowego blue
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo
  • 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Farsz mięsny

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i startą na małych oczkach marchew. Mieszamy i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje. Trwa to około 30 minut. Pamiętajmy, że sos musi być dobrze doprawiony, gdyż ziemniaki i szpinak są mdłe.

Farsz szpinakowy

Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy i podsmażamy przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

Sos beszamelowy

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko i bulion. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu, dodajemy ser i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Na dnie każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy połowę sosu beszamelowego. Układamy jedną warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy sos mięsny, przykrywamy warstwą ziemniaków. Wykładamy warstwę szpinaku i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzch wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym, żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy przez 30-40 minut.

Notes

Zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu. Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zapiekanka-ziemniaczana-ze-szpinakiem/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×