Polenta con lenticchie al tartufo nero di Norcia – Polenta i soczewica z czarną truflą z miasto Norcia, Umbria, Włoch
Składniki
polenta
- 500 g polenta
- 2 L woda
soczewica
- 500 g soczewica
- 1 L rosoł
- 0.5 szt mala cebula
- 3 g peperoncino pikantne
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewica: w rondlu umieścić trochę oliwy z oliwek, posiekaną cebulę, pieprz czerwony i niech gotować cebulę, następnie dodać 1 litr bulionu, kiedy jest nią zagotowywana rzucać soczewicę. dodać trochę soli i gotować na małym ogniu przez 20/30 minut (zależy od jakości soczewicy). Sprawdź i mieszać co 5 minut, w razie potrzeby dodać trochę bulionu.wynik powinien być zupa nie zbyt gęsty
Krok 2
Polenta:W garnku gotujemy wodę, następnie dodaj polenta padać (kupić, że kucharze w 5 minut), mieszając jest ważne zawsze i ciągły przez cały czas gotowania i na tej samej stronie, z łyżką drewno. dodać szczyptę soli.Polenta powinna być gęsta, ale nie ma się wypalić na dnie garnka. po ugotowaniu, wlać polenta w półmisek, polać gorącym soczewicą i tartej czarnej trufli