Polenta con lenticchie al tartufo nero di Norcia – Polenta i soczewica z czarną truflą z miasto Norcia, Umbria, Włoch

Dodany przez: Stefano Cherubini (więcej moich przepisów)

Prosty przepis pochodzi z Włoch - jest to stara receptura naszych babć. Danie robione szczególnie w okresie zimowym, teraz przedstawiam je w formie odnowionej receptury przygotowanej przez najlepszych kucharzy, miłośników kuchni Włoskiej. Tutaj wynosi na wyżyny niepowtarzalny smak czarnej trufli z Nursji - cudownie połączony ze smakiem soczewicy z Castelluccio, dwu miejscowości górskich blisko Nursji. Auguro a tutti la gustosa :-)
Obejrzane: 1261
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

polenta

  • 500 g polenta
  • 2 L woda

soczewica

  • 500 g soczewica
  • 1 L rosoł
  • 0.5 szt mala cebula
  • 3 g peperoncino pikantne
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Soczewica: w rondlu umieścić trochę oliwy z oliwek, posiekaną cebulę, pieprz czerwony i niech gotować cebulę, następnie dodać 1 litr bulionu, kiedy jest nią zagotowywana rzucać soczewicę. dodać trochę soli i gotować na małym ogniu przez 20/30 minut (zależy od jakości soczewicy). Sprawdź i mieszać co 5 minut, w razie potrzeby dodać trochę bulionu.wynik powinien być zupa nie zbyt gęsty

Krok 2

Polenta:W garnku gotujemy wodę, następnie dodaj polenta padać (kupić, że kucharze w 5 minut), mieszając jest ważne zawsze i ciągły przez cały czas gotowania i na tej samej stronie, z łyżką drewno. dodać szczyptę soli.Polenta powinna być gęsta, ale nie ma się wypalić na dnie garnka. po ugotowaniu, wlać polenta w półmisek, polać gorącym soczewicą i tartej czarnej trufli

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×