Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Składniki
- 0.5 szklanki suchego pęczaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 połówek pomidorów suszonych
- 1 łyżka sosu rybnego
- świeży rozmaryn
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie.
Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Krok 2
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.