Curry z kurczakiem i kalafiorem
Składniki
- 1 duża pierś kurczaka
- pół kalafiora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- pół szklanki wody
- mała puszka mleczka kokosowego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, plasterki chili i różyczki kalafiora. Od razu dosypujemy wszystkie przyprawy i smażymy około minuty. Całość zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym gotujemy pod przykryciem parę minut - do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy jeszcze solą, jeżeli jest taka potrzeba. Jeśli sos jest za rzadki, można go zredukować, poprzez gotowanie bez pokrywki.