Rostbef w zielonym curry masala
Składniki
- 2 kotleciki z rostbefu, oczyszczone i bez kostki
- 0.5 paptyki żółtej, czerwonej i zielonej
- 3 duże pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 3 łyżeczki przyprawy curry w proszku lub pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka świerzego (lub suszonego) imbiru
- 2 suszone papryczki piri-piri
- 2 liście kafiru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj składniki, ponieważ całą potrawę bardzo szybko się smaży.
Pokrój mięso w cienki paseczki (ok 0,5 cm lub cieńsze), ale za to mogą być długie.
Papryki umyj, przetnij na pół, wytnij gniazda z jednej połowy i pokrój je w wąskie paseczki.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Pieczarki umyj dokładnie i pokrój je w cienkie plasterki.
Krok 2
Na dużą gorącą patelnie wyłóż pastę curry i smaż ją 1 min. Jeśli nie masz pasty curry - na patelnię wyłóż masło, wrzuć na nie cebulę i czosnek, aż się zeszklą i mieszaj energicznie, bo pochłoną tłuszcz.
Dodaj mięsko i smaż mieszając 3-5 min.
Dodaj paprykę, a po ok 3 min. - curry. Smaż jeszcze chwilę i dodaj pieczarki, które puszczą wodę.
Dodaj imbir, kafir.
Krok 3
Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na tą gorącą smażeninę dodaj trochę ( mniej niż 1/4 puszki) wstrząśniętego mleka kokosowego i poczekaj aż odparuje. Wtedy dodaj mleko kokosowe tak dużo jak bardzo lubisz mieć dużo sosu. Poczekaj aż się zagotuje i zdejmij z ognia.
Krok 4
Podawaj samo, z ryżem lub z makaronem ryżowym. Przed podaniem można posypać orzeszkami :-)