Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 250 g białych pieczarek
- 130 ml białego wina wytrawnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- grubo mielony pieprz kolorowy
- pieprz biały i sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
ilety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Bon appétit !
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kurczak-w-sosie-z-bialego-wina-z-pieczarkami/