Rybka a’la grecka
Składniki
- 4 morszczuki
- 2 marchewki
- 0.5 selera
- pietruszka
- por
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- żółtko
- masło klarowane
- sól
- pieprz czarny
- suszona natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Krok 1
Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na przyprawionej stronie. Druga stronę rybki doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę korzeniową i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (tylko część zieloną) drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Bardzo delikatnie przewracamy rybę łączeniem do dołu. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Rybę smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszna z listka laurowego.