Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 250 g pomidorów pelati z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 80 g oliwek czarnych
- 60 g sera feta
- 1 średnia cebula
- 4 kromki chleba
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki brendy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny i sól
- oliwa z oliwek
- Dodatkowo:
- 40 g sera feta
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.
Sos
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.
Pulpeciki
Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brendy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.