Łosoś wędzony w woku

Dodany przez: bernika (więcej moich przepisów)

Obiad nietypowy, bo wędzenie łososia w woku na herbacie nie należy do rzeczy popularnych. Jako że schab wędzony robiłam już kilka razy to tym razem postanowiłam uwędzić tak samo rybę, a najlepszym do tego gatunkiem jest łosoś. Ryba ma być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej. Smacznego.
Obejrzane: 1065
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ryba, marynata, do wędzenia

  • 4 łososie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkomann
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0.5 pomarańczy
  • 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka mirin
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 czarne herbaty
  • 1 herbata zielona cytrusowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.25 szklanki białego ryżu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 papryczki tajskie
  • skórka z cytryny

makaron i warzywa

  • 4 bok choy lub 3 mini sałaty rzymskie
  • 100 g makaronu sojowego
  • 12 pieczarek
  • 2 cebule dymki
  • 1-2 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman
  • 1-2 łyżeczek oleju sezamowego
  • 2 łyżki mirin
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Łososia umyć, osuszyć, jeśli płaty są w całości to pokroić na 4 kawałki.
Zrobić marynatę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Odłożyć 1-2 łyżki. Umieścić łososia w woreczku strunowym i dodać marynatę. Wymieszać. Odstawić do lodówki i marynować min. 30 minut, a najlepiej noc.

Krok 2

Przygotować wok z pokrywką. Dno i boki wykłady dokładnie 4 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią, jeśli pokrywka ma dziurkę do ulatniania się powietrza to ją zakrywamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, papryczki, anyż. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalową specjalną tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby ryba nie dotykała dna. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na bardzo dużym ogniu przez 2 minuty. Rybę wyjąć z marynaty i osączyć. Następnie położyć kawałki ryby skórą na tratwę i przykryć woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzać woka na dużym ogniu przez ok 3 minuty, potem zmniejszyć ogień do minimum i wędzimy rybę 7-8 minut. W trakcie odwrócić na drugi bok i dopiec. Wyłączyć gaz i zostawić rybę w woku na 2 minuty.

Krok 3

W międzyczasie przygotować makaron. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie odsączyć z wody.
Bok choy albo sałatę rzymską pokroić na ćwiartki, pieczarki pokroić w plasterki, dymkę posiekać drobno.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju z orzeszków ziemnych (albo rzepakowego oleju), dodać bok choy, pieczarki, cebulkę, doprawić olejem sezamowym, sokiem z limonki, wlać mirin, sos sojowy, dodać pozostałość marynaty z łososia, którą odłożyliśmy. Szybko podsmażyć tak żeby warzywa nadal były chrupkie, około 4 minut. Dodać porcje makaronu sojowego i wymieszać.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu w warzywami na to kawałek uwędzonego łososia. Można udekorować dymką albo skórką z pomarańczy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×