Łosoś wędzony w woku
Składniki
ryba, marynata, do wędzenia
- 4 łososie
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkomann
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki sosu teryiaki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0.5 pomarańczy
- 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 czarne herbaty
- 1 herbata zielona cytrusowa
- 1 łyżeczka cukru
- 0.25 szklanki białego ryżu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 ziela angielskie
- 2 papryczki tajskie
- skórka z cytryny
makaron i warzywa
- 4 bok choy lub 3 mini sałaty rzymskie
- 100 g makaronu sojowego
- 12 pieczarek
- 2 cebule dymki
- 1-2 łyżeczek sosu sojowego Kikkoman
- 1-2 łyżeczek oleju sezamowego
- 2 łyżki mirin
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia umyć, osuszyć, jeśli płaty są w całości to pokroić na 4 kawałki.
Zrobić marynatę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Odłożyć 1-2 łyżki. Umieścić łososia w woreczku strunowym i dodać marynatę. Wymieszać. Odstawić do lodówki i marynować min. 30 minut, a najlepiej noc.
Krok 2
Przygotować wok z pokrywką. Dno i boki wykłady dokładnie 4 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią, jeśli pokrywka ma dziurkę do ulatniania się powietrza to ją zakrywamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, papryczki, anyż. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalową specjalną tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby ryba nie dotykała dna. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na bardzo dużym ogniu przez 2 minuty. Rybę wyjąć z marynaty i osączyć. Następnie położyć kawałki ryby skórą na tratwę i przykryć woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzać woka na dużym ogniu przez ok 3 minuty, potem zmniejszyć ogień do minimum i wędzimy rybę 7-8 minut. W trakcie odwrócić na drugi bok i dopiec. Wyłączyć gaz i zostawić rybę w woku na 2 minuty.
Krok 3
W międzyczasie przygotować makaron. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie odsączyć z wody.
Bok choy albo sałatę rzymską pokroić na ćwiartki, pieczarki pokroić w plasterki, dymkę posiekać drobno.
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju z orzeszków ziemnych (albo rzepakowego oleju), dodać bok choy, pieczarki, cebulkę, doprawić olejem sezamowym, sokiem z limonki, wlać mirin, sos sojowy, dodać pozostałość marynaty z łososia, którą odłożyliśmy. Szybko podsmażyć tak żeby warzywa nadal były chrupkie, około 4 minut. Dodać porcje makaronu sojowego i wymieszać.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu w warzywami na to kawałek uwędzonego łososia. Można udekorować dymką albo skórką z pomarańczy.