Schab w sosie pomarańczowym z fenkułem i migdałami
Składniki
Mięso
- 400 g schabu bez kości
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0.75 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka zmiażdżonych goździków
- 4 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu
- 0.33 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
Sałatka i ziemniaczki
- 1 koper włoski
- 2 pomarańcze
- 1 garść liści sałaty lodowej
- 2 garście migdałów w płatkach
- 16 małych ziemniaków
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso:
Schab kroimy na plastry, rozbijamy na grubość 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kiedy kotlety się usmażą dodajemy jogurt naturalny, sok z pomarańczy wymieszany z goździkami oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.
Krok 2
Sałatka:
Kroimy koper włoski w kostkę, wrzucamy go do gotującej się wody. Po pięciu minutach wyciągamy na sito i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie kroimy, bądź rwiemy sałatę oraz kroimy miąższ pomarańczy w kostkę.
Łączymy te trzy składniki, mieszamy.
Chwilę przed podaniem do sałatki dodać dwie garstki migdałów i ponownie wymieszać.
Krok 3
Dodatkiem do dania będą pieczone ziemniaczki:
Obieramy ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości), gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy je jeszcze pięć minut. Odcedzamy.
W zależności od wielkości ziemniaczków przekrawamy je na dwie lub cztery części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.