Racuszki jabłkowo-gruszkowe z sosem borówkowym
Składniki
- 1 kubek (duży) jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 6 dużych łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1 opakowanie borówki amerykańskiej
- 1 duża łyżka cukru brązowego
- skórka z połowy cytryny
- odrobina soku z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Jogurt wymieszać z jajkiem, mąką, proszkiem i cukrem.Wkroić obrane jabłko i gruszkę.Smażyć na patelni z obu stron na złoto.
Krok 2
W międzyczasie na małą patelnię wrzucić borówkę, zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny. Podsmażać aż owoce puszczą sok. Po drodze rozgnieść je nieco łyżką.
Krok 3
Podawać z placuszkami.