Pęczotto z burakami
Składniki
- 0.5 szklanki kaszy pęczak
- burak
- 600 ml bulionu warzywnego
- czerwona cebula
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- twardy ser kozi
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- 2 łyżki masła
- płatki migdałów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino. Całość zalewamy 1 chochlą bulionu warzywnego, gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy znowu bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności do momentu, aż kasza się ugotuje. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu pęczotto i pilnowaniu, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Pod koniec wrzucamy tymianek (najlepiej świeży), solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytyny. Po ściągnięciu z ognia, dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypując całość startym kozim serem, płatkami migdałów i świeżym tymiankiem.