Zapiekanka makaronowa z jarmużem
Składniki
- 250 g makaronu
- 200 g jarmużu
- 5 pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ajvaru pikantnego
- 4 pomidory suszone
- kilka listków bazylii
- pieprz
- sól
- cukru
- koperek
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni około minuty. Następnie dodać koncentrat i pół szklanki wody. Całość zagotować. Dodać i dokładnie wymieszać z pokrojoną bazylią, suszonymi pomidorami oraz kopiatą łyżką ajvaru. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu, soli i odrobiną cukru.
Krok 2
Gdy sos pomidorowy jest gotowy - ugotować makaron. W zupełności wystarczy 5 minut. Później dojdzie jeszcze w piekarniku.
Krok 3
Jarmuż umyć i porwać na małe kawałki. Usunąć grube łodygi. Około 1/5 wyłożyć na blaszce, skropić oliwą i posypać solą. Będą to chipsy jarmużowe do dekoracji. Resztę jarmużu zblanszować, odcedzić a następnie wymieszać z koperkiem.
Krok 4
Gdy wszystko jest gotowe, można układać zapiekankę. Dno naczynia żaroodpornego posmarować niewielką ilością oleju. Ułożyć warstwy: makaron - sos pomidorowy - makaron - jarmuż - makaron. Wierzch można posypać niewielką ilością sera żółtego.
Krok 5
Zapiekankę piec w temp 150 st. Celsjusza 10 do 15 minut. Chipsy jarmużowe wstawić do piekarnika na 5 minut przed końcem czasu pieczenia zapiekanki.