Makaron z dynią, mielonym i szpinakiem
Składniki
- 50 dkg mięsa mielonego (u mnie indycze)
- 50 dkg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 szt cebule
- 3 szt pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 garście szpinaku
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki masła
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smaku słodka papryka
- 1 łyżka oregano
- do smażenia tłuszcz
- 50 dkg makaronu
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.