Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Idealne na spotkanie z przyjaciółmi!
Obejrzane: 531
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Skrzydełka i marynata

  • 600 g skrzydełek drobiowych
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6 %
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 0.5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0.5 szt zielonej papryczki jalapeno

Papryczki + sałatka

  • 4 szt kolorowych papryczek jalapeno
  • 4 szt plastrów boczku (długich)
  • 30 g kremowego serka koziego
  • 1 szt pomidor malinowy
  • 1 szt cebula czerwona
  • 0.5 szt czerownej papryczki jalapeno
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 0.25 szt soku z cytryny
  • swieżo mielony pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy. Czosnek i papryczkę jalapeno siekamy w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura.

Krok 2

Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno.

Krok 3

Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Krok 4

Skrzydełka podajemy z papryczkami i sałatka. Koniecznie przed podaniem polejcie skrzydełka resztą marynaty, która została w naczyniu. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×