Schab nadziewany morelami
Składniki
- 2 kg schabu środkowego bez kości
- 250 g suszonych moreli
- 1 pęczek ananasów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 szczypty soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą , odstawić do lodówki na 2 godz. morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz.
Krok 2
Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.