Żurawinowy schab
Składniki
Mięso
- 1 kg schabu
- 0.5 szklanki żurawiny
Marynata
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka czosnku w płatkach
- 2 łyżki przyprawy do pieczonego schabu
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Schab bez kości myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek robimy kieszonkę i wciskamy suszoną żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuwamy nożem w kilku miejscach.
Krok 2
Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Wrzucamy schab i dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc)
Krok 3
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy jeszcze lekko olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.