Młoda kapusta z chorizo
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 400 g chorizo
- 1 papryczka chili
- 1 duża cebula
- 150 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki świeżego koperku
- 2 szczypty cukru
- pieprz cayenne
- oliwa
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, papryczkę chili i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i chwilę smażymy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę (woda powinna przykryć dno garnka).
Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy dalej przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek. Danie podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.