Pierś z kurczaka z warzywami, serem camembert i ziarnami
Składniki
- 1 szt Duża pierś z kurczaka
- 15 g Czerwona papryka
- 15 g Żółta papryka
- 30 g Czerwona cebula
- 15 g Cukinia
- 25 g Ser camembert
- 2 łyżki Naturalny gęsty jogurt
- 1.5 łyżeczki Zioła prowansalskie Galeo
- 1 łyżka Mieszanka ziaren:słonecznik, czarny i biały sezam
- szczypt Pieprz czarny Galeo
- szczypt Sól
- 1 łyżka Ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Paprykę pokroić w paski, cebulę oraz cukinie w półplasterki
Krok 2
Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. Naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
Krok 3
Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii .
Krok 4
Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut. Podać z ryżem.