Słone dyniowe racuszki z dodatkiem imbiru i surowej wędzonej szynki
Składniki
- 0.5 kg startej dyni
- 2 jajka
- kilka łyżek mleka
- mąka
- odrobina soli
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- 4 plasterki surowej, koniecznie wędzonej szynki + do podania
- ricotta do podania
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszać składniki na ciasto (dynię, jajka, mleko, sól), dodając tyle mąki, żeby miało odpowiednią konsystencję. Dodać paprykę w proszku, imbir, pokrojoną w paseczki szynkę (koniecznie wędzoną - suszonej w ogóle w cieście nie czuć).
Krok 2
Smażyć na patelni (można bez tłuszczu).
Krok 3
Podawać z ricottą i plasterkami wędzonej szynki.