Pierś z kurczaka grillowana
Składniki
- 0.5 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 2 łyżki sosu cumberland, ja użyłam z Towary Niezwykłe
- 1 łyżka musztardy miodowej, ja użyłam z Towary Niezwykłe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cienkie łodygi szczypiorku do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Połównkę piersi umyć, osuszyć, ściąć w połowie wyskości. W ten sposób otrzymamy dwa kotlety podobnej wysokości i gramatury.
Kotlety można dosłownie 2 razy potraktować tłuczkiem, nie należy ich zbijać na płasko.
Krok 2
Cebulę pokroić w cienkie krążki. W kubku wymieszać sos cumberland, musztardę oraz oliwę, jeśli jest potrzeba dodać sól i pieprz.
Krok 3
Do miski przełożyć kotlety i cebulę, dodać wcześniej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej pozostawić w lodówce ok 30 min.
Krok 4
Patelnię grillową dobrze rozgrzać na sucho (ok 3-5 min). Na rozgrzanej patelni ułożyć kotlety oraz cebulę. Grillować ok 4-5 min z każdej strony. Jeśli cebula zbyt szybko nabierze koloru, warto zdjąć ją wcześniej. Smacznego :)