Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi
Składniki
- 300 g schabu wieprzowego (2-3 plastry)
- 125 g makaronu chow mein
- 1 marchewka
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 1 mała chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- garść orzechów ziemnych
- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju arachidowego (można użyć rzepakowego)
Przygotowanie:
Krok 1
Kotlety kroimy w cienkie paski, dodajemy do nich odrobinę sosu sojowego, odstawiamy. Paprykę, chili i marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu (u mnie trwało to 3 minuty). Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Wrzucamy do niego mięso i orzechy, krótko obsmażamy (jakąś minutę), przekładamy je na talerz. Do woka wrzucamy warzywa (poza szczypiorkiem), znowu krótko obsmażamy, dodajemy schab z orzechami. Całość smażymy kolejną minutę. Pod koniec smażenia dodajemy makaron, sos sojowy, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.