Pierogi z dynią i serem
Składniki
farsz
- 1.1 kg dyni
- 410 g sera białego półtłustego
- 110 g cebuli
- sól
- pieprz biały
- 2 szczypty cukru
ciasto: 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
- 300 g mąki
- 160 - 180 ml ciepłej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
- 2 łyżki oleju ( do gotowania pierogów)
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Krok 2
Dynię ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Krok 3
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Krok 4
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 3-4 minut.
Podawać podsmażone lub polane stopionym masłem, można posypać cukrem.