Stek wołowy T-bone
Składniki
- 1 T-bone stek
- 1 łyżka masła
- 100 g sera gorgonzola
- 50 g sera pleśniowego lazur
- 0.5 szklanki śmietanki 30%
- ziemniaki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kształcie litery T. Większa część mięsa po jednej stronie kości to rostbef, natomiast po drugiej stronie znajduje się część polędwicy. Steki T-bone doskonale nadają się do grillowania i smażenia. Ze względu na dwa rodzaje mięsa i rozdzielającą je kość, części T-bone\'a grillują się w różnym tempie: mięso bliżej kości przygotowuje się szybciej od tego na brzegach, a polędwica jest szybciej gotowa od rostbefu.
T-bone grillujemy po 6 - 8 min. z każdej strony.\"- najlepiej na grillu elektrycznym
Krok 2
Stek proponuję podać z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami (tu z tymiankiem) z zielonym pieprzem i sosem gorgonzola oraz z warzywami (brokuły, kalafior i marchewka) gotowanymi na parze.
Krok 3
Sos gorgonzola uzyskujemy rozpuszczając 1 łyżkę masła. Następnie dodajemy 100 g sera gorgonzola i 50 g sera pleśniowego lazur błękitny; na niewielkim ogniu ser powoli rozpuszczamy i dolewamy pół szklanki śmietanki 30%. Całość starannie mieszamy i zagotowujemy.
Krok 4
Ziemniaki (ze skórą) gotujemy w lekko osolonej wodzie pokrojone w grubsze półksiężyce około 20 minut. Następnie wyciągamy ziemniaki z wody, układamy na blaszce bez tłuszczu i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut aż się zarumienią.
Krok 5
Druga metoda pieczenia ziemniaków: Ziemniaki myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki większe niż kostka (widoczne na zdjęciach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, na blaszce polanej niewielką ilością oleju układamy nasze pokrojone ziemniaki, solimy i przyprawiamy pieprzem do smaku, posypujemy oregano, czerwoną słodką papryką, wcieramy czosnek. Polewamy po wierzchu mała ilością oleju. Pieczemy około 30 minut do zarumienienia.