Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur
Składniki
pulpeciki
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 300 ml wrzącej wody
- sól
- pieprz
sos
- 2 małe kiełbaski
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora
- tymianek
- bazylia
- wegeta
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- 2-3 łyżek drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i trochę ostygnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać kleista "papka". Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Powinno wyjść 20 sztuk. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Pulpeciki nie wypływają na wierzch, dlatego musimy uważać aby się nie rozgotowały.
Krok 2
Do drugiego garnka dodajemy pomidory z puszki, pokrojona kiełbaskę, paprykę oraz pora. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ugotowane pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy obwicie startym parmezanem. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.