Pierś kaczki z sosem śliwkowym i puree dyniowym
Składniki
Kaczka:
- 2 piersi kaczki
- 0.75 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Błyskawiczny sos śliwkowy i puree dyniowo-ziemniaczane:
- 3-4 łyżek powideł śliwkowych
- 0.5 szklanki różowego wina
- 4 goździki
- laska cynamonu
- 1 łyżka sosu sojowego
- mała biała cebula
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
- 3 ziemniaki
- pół małej dyni
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżek mleka
- 0.25 łyżeczki imbiru mielonego
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę.
Piersi nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy 6-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
Krok 2
Cebulę drobno siekamy.
W czasie pieczenia się kaczki przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy 2 łyżki tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, dolewamy wino, dorzucamy goździki, laskę cynamonu i powidła. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem oraz solą w razie potrzeby (ja nie dodawałam).
Puree ziemniaczano dyniowe: ziemniaki i dynię obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugniatamy i dodajemy masło, mleko, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.
Piersi z kaczki kroimy na plasterki, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z puree dyniowo - ziemniaczanym.
Smacznego!
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)