Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki
- Sos:
- 250 g pomidorów pelati z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny i sól
- Pozostałe składniki:
- 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 100 g parmezanu
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Sos
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.
Notes
Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tortellini-zapiekane-w-sosie-pomidorowym/