Karp faszerowany Eli
Składniki
- 1 karp cały-około 1.8 kilograma
- 2 cebule duże
- sok z 1 cytryny
- 15 dkg pieczarek
- 1 cebula mała
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko roztrzepane
- do smaku sól
- do smaku pieprz czarny świeżo zmielony
- 3 łyżki oleju
- wykałaczki
- gruba biała nić kuchenna
- 1 cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci. Karpia dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
Krok 2
2 duże cebule pokroić w krążki. Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Krok 3
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.
Krok 4
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.
Krok 5
Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.
Krok 6
Z karpia wyjętego z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka.
Krok 7
Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować na wykałaczkach (tak jak buty) nicią.
Krok 8
Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu olejem.
Krok 9
Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Krok 10
Resztę masła roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.
Krok 11
Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!