Zapiekanka winniczek
Składniki
- 30 dkg makaronu dużego muszle
- 40 dkg karkówki pieczonej
- 1 papryka czerwona
- 1 żółta papryka
- 6 pieczarek
- 1 cukinia ok. 25 cm długości
- 4 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 10 g sera feta
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1\2 łyżeczek gałki muszkatołowej mielonej
- 25 dkg sera mozzarella w plastrach
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1\2 łyżeczek pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.Odcedzić.
Krok 2
Papryki umyć,osuszyć i usunąć środki z pestkami.Pokroić w grubą kostkę. Młodą,umytą cukinię pokroić w półplasterki wraz ze skórką. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki lub w grubsze plastry. Cebulę obrać,opłukać i pokroić w półplastry lub grubą kostką.
Krok 3
Upieczone kawałki karkówki pokroić w kostkę. Na patelni,na dwóch łyżkach, zeszklić cebulę.Dołożyć obie papryki i chwilę smażyć.Dołożyć cukinię i pieczarki.Oprószyć ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem ziołowym. Poddusić razem i lekko przestudzić.
Krok 4
Wymieszać z ugotowanym makaronem,dwoma rozmąconymi jajkami . Naczynie żaroodporne posmarować pozostałym olejem.Wyłożyć na dno połowę masy makaronowo-warzywnej.Rozłożyć połowę sera mozzarella na powierzchni.Na serze położyć resztę masy.Lekko docisnąć.
Krok 5
Ser feta,śmietanę i 2 jajka zmiksować,lekko posolić.Wylać na zapiekankę sos i ułożyć na wierzchu drugą część sera w plastrach.Oprószyć gałką muszkatołową i tymiankiem. Zapiekać ok.30 minut w 175 stopniach (opiekacz górny i dolny).Podawać na gorąco.