Świąteczna ryba
Składniki
- 4 kawałki/filety/dzwonka różnych ryb, w zależności od preferencji
- 0.5 kg marchewek mini
- 0.3 kg pokrojonej w dość grubą kostkę dyni
- 0.5 kg pokrojonych w dość grubą kostkę ziemniaków
- 3 szt cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- x opakowań ulubione przyprawy
- 1 opakowanie szpnaku/sałat dekoracyjnych
- 4 łyżki oliwy+oleju
- 1 szt kabaczek/cukinia
Przygotowanie:
Krok 1
WARZYWA: Dynię i ziemniaki kroimy w średnią kostkę i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Surową marchewkę mini umieszczamy tam bez krojenia :) Oblewamy to oliwą z oliwek pomieszaną z olejem (oliwa nie jest najzdrowsza w wysokich temperaturach więc warto ją z czymś zmieszać). Obsypujemy majerankiem i solą/vegetą.
Krok 2
RYBA: Każdą z ryb płuczemy i doprawiamy według preferencji, obsypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem... Foliujemy. W takiej postaci kładziemy do naczynia razem z warzywami.
Krok 3
PIECZENIE: Wszystko powinno siedzieć w piecu nagrzanym do 180 stopni C. ok.godzinę aż warzywa zmiękną, a ryba dobrze się wypiecze.
Krok 4
UKŁADANIE NA TALERZACH: W zależności od gustu możemy warzywa i rybę (wyjętą uprzednio z folii) ułożyć na jednym dużym półmisku, by każdy dobierał sobie co lubi, lub każdemu przygotować porcję, nakładając jego ulubioną rybę i warzywa na talerz ozdobiony kompozycją sałat czy szpinakiem, dodającymi optymistycznego, zielonego akcentu.
Krok 5
JEDZENIE: Czy muszę coś tu tłumaczyć?! :D