Sycylijskie krokiety
Składniki
- 300 g ryżu
- 50 g masła
- 125 g serka ricotta
- 2 łyżki parmezanu
- 20 dkg wołowiny
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- ser mozarella
- 2 jajka
- mąka
- olej
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj ryż parboiled wedle wskazówek na opakowaniu. Wysyp z torebek do miski. Dodaj serek ricotta, połowę masła (tłuszcz min. 82%) i starty parmezan. Zamieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Na pozostałej ilości masła usmaż zmielone mięso, aż się zarumieni. Dolej wino i smaż, aby odparowało. Dodaj passatę pomidorową i sól do smaku. Zamieszaj i duś około 10 minut na średnim ogniu. Odstaw aby wystygło.
Krok 3
Na rękę układaj porcję ryżu, formując miseczkę. Do środka włóż kawałek sera mozarella (w zalewie pokrojoną na mniejsze kostki) i porcję mięsa. Zamknij miseczkę kolejną porcją ryżu i ściśnij, aby powstała zwarta kula. Obtocz ją w jajku, a następnie w mące. Nadmiar mąki strzepnij. Przygotuj w ten sposób wszystkie krokiety.
Krok 4
Nagrzej frytkownicę z olejem na 185 stopni lub podgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kule w głębokim tłuszczu, aż się zarumienią.
Podawaj od razu posypane posiekaną świeżą bazylią i, jeśli masz - płatkami soli z chili.
Smacznego.