Kurczak z ryżem po meksykańsku
Składniki
- 600 g filetów z kurczaka
- 150 g ryżu
- 250 ml wody
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- olej
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy. Gotowego kurczaka odstawiamy na bok. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę zieloną i czerwoną myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Papryczkę chili drobno siekamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie papryki. Całość smażymy jeszcze chwilkę, aż papryka zmięknie. Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, wodę, pomidory i koncentrat.
Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.