Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Składniki
- Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g pomidorów siekanych w puszcze
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża papryka czerwona
- ½ puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy chili con carne
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka sosu tabasco *
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
- Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów siekanych w puszcze
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 150 g sera żółtego cheddar
Przygotowanie:
Krok 1
Naleśniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Farsz
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe.
Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną, papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Dusimy wszystko na średnim ogniu około 20-25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę czerwoną. Mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników.
Sos pomidorowy
Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Sos przy pomocy blendera miksujemy, aby miał jednolitą, gładką konsystencję.
Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym jeden koło drugiego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Zapiekamy około 15-20 minut.
Notes
* można zastąpić pieprzem cayenne
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zapiekane-nalesniki-po-meksykansku/