Tarta z mozzarellą i pomidorami
Składniki
- 1,5 szklanek mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 pomidorów
- 3 kule mozzarelli
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- do smaku oregano
- do smaku zioła prowansalskie
- do smaku bazylia
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi.