Pieczony łosoś z winnymi warzywami
Składniki
- 600 g filetu z łososia
- 1 cebula
- 1 por
- 3 łyżki suszonego koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0.5 szt białego wina
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Filet z łososia podzielić na 4 porcje. Każdą naciąć po środku, aż do skóry, ale jej nie przecinać. Każdy kawałek rozłożyć tak, by skóra znalazła się w środku. Tak przygotowanego łososia, polać sokiem z cytryny, posypać koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut.
Krok 3
Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 4
Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem.