Tuńczykowe kotleciki
Składniki
- 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym
- 15 zielonych oliwek
- 100 g sera Cheddar
- 2 jajka
- 10 kromek pieczywa Wasa
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy miodowej
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Krok 1
Tuńczyka odsącz zalewy. Ser zetrzyj na drobnych oczkach. Pieczywo Wasa zmiel blenderem na piasek, przesyp do miseczki. Szczypiorek posiekaj. Oliwki pokrój na kawałki dowolnej wielkości.
Krok 2
W misce wymieszaj wszystkie składniki, poza Wasą. Dodaj pół miseczki zmielonego pieczywa Wasa do masy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
Krok 3
Uformuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj w pozostałej zmielonej Wasie. Nagrzej grillową patelnię, smaż kotleciki bez tłuszczu, z dwóch stron, aż będą rumiane. Podawaj w dowolnym towarzystwie - kotleciki pasują w zasadzie do wszystkiego! Dobrze smakują także na zimno.
Smacznego :)