Udka z kurczaka w maśle orzechowym
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- pół szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki wody
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pół płaskiej łyżeczki chili w proszku
- olej rzepakowy
- gruby szczypiorek
- sezam
Przygotowanie:
Krok 1
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Z masła, wody, sosu sojowego i miodu robimy sos. Doprawiamy go chili, startym na małych oczkach imbirem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso zalewamy sosem i wkładamy na noc do lodówki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w 180 stopniach (można dłużej, mięso musi odchodzić od kości). Po tym czasie, wyjmujemy mięso z naczynia, odlewamy sos, wrzucamy mięso z powrotem i podpiekamy na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy grubym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ciemnym ryżem lub chlebkami z patelni. Z sosu korzystamy według własnego widzimisię.