Potrawka z dyni i cukinii
Składniki
- 1 duża cukinia
- 400 ml musu z dyni do rozgotowana i zblendowana
- 50 dkg cienkiej i dobrej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czubrycy zielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1\\2 łyżeczek pieprzu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Kiełbaskę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.Pod koniec dodałam pokrojone w piórka cebule i posiekany czosnek.Smażyłam na małym ogniu aż się cebulka zeszkliła. Przełożyłam do garnka całość.
Krok 2
Obraną ze skóry cukinię pozbawiłam gąbczastego wnętrza z nasionami i pokroiłam w kostkę.Wsypałam ją na rozgrzany olej i zeszkliłam.Oprószyłam ją solą i czubrycą.Gdy się lekko poddusiła wyłożyłam na patelnię mus z dyni.Przesmażyłam razem minutkę i całość dołączyła do podsmażonej kiełbaski i cebuli.
Krok 3
Podlałam potrawkę wodą i dusiłam aż cukinia była całkiem miękka (w trakcie uzupełniałam po troszku wodę,która odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Potrawki nie zagęszczałam gdyż mus z dyni wspaniale zrobił to za mnie. Podałam z makaronem typu wstążki i posypałam zieleniną.