Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym
Składniki
- 2 filety z łososia (każdy po ok 150 g)
- 4 małe buraki
- 1 łyżka świeżego majeranku (można użyć suszonego)
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- odrobina soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sos: mieszamy ze sobą śmietanę, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do nich świeży majeranek, oliwę, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Łososia smażymy na oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetu może to potrwać dłużej lub krócej). Nie przesmażamy, musi być jędrny i soczysty. Rybę podajemy z pieczonymi burakami, polanymi sosem chrzanowym.