Wątróbka cielęca smażona
Składniki
- 600 g watróbki cielęcej
- mąka
- do smaku sól
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki masła
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyciąć żyły. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószyć pieprzem i mąką. Nie solić.
Krok 2
Na patelni rozgrzać masło klarowane, ułożyć na nim wątróbki. Smażyć z każdej strony na złoty kolor , dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Wątróbka w środku ma być różowa a z wierzchu ładnie przyrumieniona.
Krok 3
Podawać z cebulką duszoną lub smażoną. Ja podałam ze smażonymi w głębokim tłuszczu krążkami cebuli ( cebulę pokroić w plastry, zblanszować w mleku, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć w głębokim tłuszczu) i sosem z czerwonej porzeczki.