Wątróbka duszona z warzywami
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnków
- 3 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 400 g pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 łyżek oliwy
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.
Notes
- wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
- podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/watrobka-duszona-z-warzywami/