Makaron z klopsikami według Jamiego
Składniki
- Klopsiki:
- 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 12 krakersów
- 1 duże jajko
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz czarny i sól morska
- Sos pomidorowy:
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- ½ papryczki chili
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa
- Dodatkowo:
- 400 g makaronu spaghetti
- 60 g parmezanu
- listki bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Klopsiki
Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.
Sos pomidorowy
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/makaron-z-klopsikami-wedlug-jamiego/