Makaron z klopsikami według Jamiego

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Cudowne i aromatyczne danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. A jeśli mowa o kuchni włoskiej, to nie może zabraknąć dobrej jakości makaronu, świeżej bazylii, słodkich pomidorów i parmezanu. Danie, które Wam proponuję to makaron w wersji spaghetti z małymi klopsikami i fantastycznym sosem pomidorowym. Obficie obsypany moim ukochanym parmezanem i świeżą bazylią. Proste połączenie, które tworzy sycące i niezwykle smaczne danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.
Obejrzane: 175
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Klopsiki:
  • 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 12 krakersów
  • 1 duże jajko
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz czarny i sól morska
  • Sos pomidorowy:
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • ½ papryczki chili
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • Dodatkowo:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 60 g parmezanu
  • listki bazylii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Klopsiki

Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.

Sos pomidorowy

Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/makaron-z-klopsikami-wedlug-jamiego/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×