Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Składniki
- 50 dkg wątróbki drobiowej
- 2 jabłka szara Reneta
- 2 średnie cebule
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju z winogron
Przygotowanie:
Krok 1
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W tej wersji potrawy wątróbki nie obtaczamy w mące.
Krok 2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Obraną cebulę pokroić w krążki.
Krok 3
Na patelnię z łyżką oleju wrzucamy cebulę i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy cebulę, na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej i wrzucamy wątróbkę. Smażymy ok 6-8 min przewracając. Do lekko upieczonej wątróbki dodajemy jabłka i wcześniej przygotowaną cebulę. Wszystko smażymy przez kolejne kilka minut do zmięknięcia jabłek. Na końcu solimy ewentualnie pieprzymy. Smacznego.