Wężymord – Skorzonera zapiekana w sosie holendreskim
Składniki
- 0.5 kg wężymorda inaczej skorzonery
- 100 g klarowanego masła
- 5 szt żółtek
- 0.5 szt cytryny (soku z połowy cytryny)
- 0.33 szklanki białego wina
- 1 opakowanie roszponki
- 10 szt pomidorków cherry
- 4 szt pełnoziarnistej pity własnej roboty:)
- 4 łyżeczki sera sypkiego, może być parmezan
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką cukru. Skorzonerę obierz i jak najszybciej zagotuj w poprzednio ugotowanej wodzie. Gotuj około 5 min i odcedź.
Krok 2
Masło rozpuść i sklaruj, odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.
Krok 3
Sos:
W metalowej misce wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki żółtka, wino, sól i pieprz. Powstałą miksturę postaw na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszając energicznie dodawaj do niej masło, a na końcu cytrynę.
Krok 4
Skorzonerę ułóż w żaroodpornym pojemniku i zalej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Zapieczoną skorzonerę podawaj na talerzu posypaną roszponką, serem i pomidorkami.
Krok 5
przepis na pitę:http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/bulki/pelnoziarnista-pita/