Fasola pieczona z kabanosami i papryką
Składniki
- 500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego)
- 300 g kabanosów wieprzowych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oregano
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła), z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.