Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki
- Pulpeciki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego *
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- pieprz czarny i sól
- Pozostałe składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- Sos:
- 600 ml bulionu mięsnego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy każdy w mące. Podsmażamy krótko na oleju.
Do bulionu dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy około 10 minut. Dodajemy przesmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany.
Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza.
* używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej